Zna se da je riblje meso važan deo ishrane i da bi trebao biti redovan deo porodičnog jelovnika. Sve to u velikoj meri važi za sardinu. To je vrsta ribe veoma bogata hranljivim sastojcima. Izvanredan je izvor visokokvalitetnih proteina, a sadrži i minerale – selen, magnezijum i kalijum, potom vitamine B1 i B6, a takođe i omega-3 esencijalne masne kiseline. Esencijalne kiseline dobile su taj naziv jer su esencijalne za naš organizam, ali ih organizam ne može sam proizvesti, već ih uzima iz hrane. Omega-3 veoma je važna za kardiovaskularni sistem, a pomaže i u drugim slučajevima – kao zaštita od prejake sunčeve svetlosti, u prevenciji astme kod dece, u zaštiti od nekih vrsta kancera, snižava rizik od leukemije, deluje kao antioksidant i dr.

U mnogim istraživanjima, dokazano je da su ispitanici koji često imaju na svom jelovniku ovu ribu u mnogo manjem procentu oboleli od srčanog udara, aritmija, povišenog krvnog pritiska i dr. od ispitanika koji retko ili nikad ne jedu ribu. Slična istraživanja govore u prilog delotvornosti omega-3 masnih kiselina.

Kao kod nas, i u svetu je sardina veoma popularna riba, zahvaljujući konzerviranoj sardini. Ova riba ima specifičan intenzivni ukus i mesnatu teksturu.

Istorijski gledano, za konzumiranje ove ribe zna se od kad ima ljudi. Oni koji žive na obalama mora i okeana često su jeli svežu, a drugi su uživali u njenim slastima pripremanim na razne načine.

Predlog za pripremanje: sardina je uvek ukusan i zdrav deo salate. Možete je usitniti, pomešati sa iseckanim maslinama, obarenim zrnima kukuruza, kačkavaljem i začinima, a možete se osloniti i na sopstvenu maštu.